Äikkä tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet

Kirjoita blogiisi otsikko Tekijänoikeudet.

On tärkeää erottaa oma tekstisi lainatusta. Harjoitellaan tätä:

1. Varsinaiseksi tekstiksi blogiisi kirjoita itse, mitä tekijänoikeus tarkoittaa. Selitä ensin itse omin sanoin oma käsityksesi , esim. Käsittääkseni tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että… / Olen ymmärtänyt, että tekijänoikeudella tarkoitetaan.    Käsittääkseni tekijän oikeus tarkoittaa sitä että kukaan muu ei saa käyttää esim. kuvaasi mihinkään ilman sinun lupaasi. muuten syyllistyy piratismiin.

 

2. Etsi sitten netistä luotettavasta lähteestä selitys tekijänoikeudesta. Lainaa lähteestä otettu selitys sanatarkasti ja laita lainaus lainausmerkkeihin. Merkitse lainauksen perään lähdemerkinnät.

Kun olet itse kirjoittanut tarinoita, ottanut valokuvia niin olet tekijä, jolla on oikeus omaan teokseensa. Kukaan muu ei saa esittää teostasi omanaan. Sama on myös toisinpäin. Et voi esittää muiden teoksia – tai edes osia niistä – omanasi. Tekijänoikeudet on määritelty Suomen laissa. Jos niitä ei noudata, rikkoo lakia. Tekijänoikeus on voimassa heti teoksen valmistuttua.http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Tiedonhaku/Mita_tarkoittaa_tekijanoikeus(2599)

3. Etsi  sivustolta http://www.kopiraitti.fi/mitä sinun täytyy mainita lähdemerkintöihin silloin, kun siteeraat eli lainaat tietoverkossa olevaa materiaalia.Eli miten merkitset nettilähteen.

Linkittäjän tulee varmistaa linkitettävän aineiston laillisuus. Linkittämisen tulisi mieluiten aina tapahtua linkitettävän sivuston pääsivulle, koska pääsivu yleensä sisältää myös kyseisen sivuston käyttöehdot.

Nyt tarkista, teitkö tehtävässä 2. lähdemerkinnät oikein. Kokeile tehdä blogiisi linkki Kopiraitti-sivustolle.kohdasta Tietoverkot ja tekniikka.http://www.helmet.fi/fi-FI/Lapset/Tiedonhaku/Mita_tarkoittaa_tekijanoikeus

4.Tee blogiisi samalle sivulle  linkkilista hyvistä nettiosoitteista, joista saat luvallisesti ja ilmaiseksi 1) kuvia   2) musiikkia. Nettiosoitteita löydät esim. osoitteesta –https://pofoblogi.wordpress.com/2014/11/29/kuvia-kuvia/Jos et osaa tehdä linkkejä, laita blogiisi pelkät osoitteet. Creative Commons

Näitä linkittämiäsi osoitteita voit tarvita myöhemmin opiskeluissasi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s